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Government of India
Ministry of Commerce & Industry
Directorate General of Foreign Trade

Udyog Bhawan, New Delhj
Dated - 27" April, 2017

Trade Notice No. 5

To

I~ Applicants under DGFT’s Notification No | & 2 dated 5™ April, and 13" April, 2017.
2. RAsof Kolkata, Chennai, Bangaluru, Vishakhapatnam and Mumbaj DGFT

Sub: Clarification on TRQ for Raw Sugar -regarding,

”

This Office has received certain requests for clarifications on the TRQ for Raw Sugar as notified
vide DGFT’s Notification No | & 2 dated 5™ April, and 13" April. The same having been considered is

clarified as under:

S. Queries Raised

No.

.| If a company has a 100% subsidiary company,
situated in SEZ,can the com any import raw

afl L€ company import raw
sugar from this factory situated in SEZ, duty

free?

2. Company has a few sugar plants in the State

of TN/KN/AP with a common IEC. Hence, can

the company pool the quantity allotted to tht;

lants and process im orted raw sugar in a

single plant or two plants [within the state or

across the states] due to economic
considerations?

L

In order to liquidate excess stocks in India,
Government of India came up with a policy
and subsequent Notification to export 4 Million
MT. Some companies responded in full
measure while other mills across did not fulfil

the obligations. Will action to fulfil obligations
help to secure higher allocation of duty free
raw sugar?

4. | Considering possible congestion in some ports,
can a mill in one state import through ports in

any other states within the same zone?

5. | Is it necessary  to  register contract with
APEDA?

Observations/Reply

Import of raw sugar under TRQ as per
DGFT’s Notification No 1 & 2 dated 5%
April, and 13" April, 2017 is not allowed
through SEZ units in the country,

Quota would be allotted against each
application/each unit based on the refining
capacity of the unit as indicated in the
notification No 1 dated 5" April, 2017 and
with actual user condition as in Customs
notification no 32/2016.

Since import of sugar under the scheme is
with actual user condition it is necessary
that imported raw sugar is processed in the
factory/ unit as indicated in the application.

Allocations will be made only as per terms
and conditions of the Notification Nol &2
dated 5™ April, and 13" April, 2017

Yes.

Applications will be entertained as per
condition 2 (ii) (b) of Notification No 2
dated 13™ April, 2017.

Import of raw sugar under TRQ as per the
Notification No 1 & 2 dated 5% April, and
13" April, 2017 does not exempt an




Is it necessity to obtain Radj
import?

Can you please con

exemption?

country of origin?

Whether it is necessary to obtain a certificate
from FSSAI for the imported raw sugar?

ation certificate for

What are the documents required to be
submitted for proving processing ability in off-
season? [like boiler license or Form ] given to
Sugar Directorate or PCB consent]

firm whether the filing of
Bill of entry will be treated as a conclusive
evidence of import for availing duty free

ANF-2M  seeks country of origin data.
import is permitted through SEZ, will the
country of origin be the country from which
Factory in SEZ imported or we give SEZ as

regulatory requirements for such imports
including clearance from FSSAIL

It is further clarified that imports under the
Notification No 1 & 2 dated 5™ April, and
13™ April, 2017 will be required to
fulfil/meet/ pass all the stipulated
conditions/ standards/ checks as applicable
on such imports under any other
Law/Rules.

Applicants are required to give self
declaration of its refining capacity, while
providing self-certified copy of the latest
IEM issued by DIPP and/ or any other
document indicating its refining capacity.

TRQ benefits is available up to and
inclusive of 30" June, 2017 as per Section 15
of the Customs Act, 1962, which means date
of entry will be up to and inclusive of 30

June, 2017.

If | Country of Origin is not of significance
under the TRQ as notified vide DGFT’s
Notification No 1 & 2 dated 5% April, and
13" April, 2017.

However, import of raw sugar under TRQ
as per DGFT’s Notification No | & 2 dated
5" April, and 13" April, 2017 is not allowed
through SEZ units in the country.

2, Applicants may take action accordingly.

This issues with the approval of competent authority,

Copy to Department of Food and Public
Sugar), Krishi Bhawan, New Delhi.

(S.P. Roy

Joint Director General of F oreign Trade
Telefax: 2306 2240

E-mail: shyma.roy@nic.in

Distribution (Attn.: Shri G.S.Sahu, Chief Director, Directorate of



